60 db instant gyógynövényport tartalmazó étrend-kiegészítő gyógynövénykapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
ÖSSZETEVŐK
Kapszulánként 550 mg pitypang herba és gyökér (Taraxaci officinalis herba cum radice) NaturMill® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.
A pitypang herba és gyökér hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:
Elősegíti a máj és az epehólyag egészséges működését.
Támogatja az egészséges zsíremésztést, az étkezés utáni jó közérzetet.
Támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását.
Az elmúlt két évtizedben tanulmányok hangsúlyozták a pitypang kivonatok ígéretes alkalmazási lehetőségeit krónikus gyulladásos betegségek, oxidatív stresszel összefüggő állapotok, rákmegelőzés és -kezelés, valamint emésztési zavarok kezelésében.
EZÉRT AJÁNLJUK:
A legtöbb pitypang gyökeret és herbát (550 mg) tartalmazó kapszula Magyarországon!
Egy kapszula tartalma ~2,5 g szálas teafűnek felel meg.
A kapszulákban lévő NaturMill® instant gyógynövénypor általános előnyei:
- akár 2x nagyobb biológiai hozzáférhetőség,
- 8x nagyobb biológiai aktivitás,
- 2x jobb oldhatóság,
- 2x magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- 3x erősebb antioxidáns hatás,
- 2x több vízoldható rost,
- 100% hatóanyagtartalom.
FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK
Fogyasztása nem helyettesíti a vegyes étrendet.
Fogyasztása nem ajánlott a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szembeni érzékenység esetén.
Alkalmazása vese- és szívelégtelenség esetén nem javasolt.
Fokozhatja a vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.
Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
6 éves kor felett, valamint terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
6-12 éves kor között teaként ajánlott fogyasztani (részletesen lásd az adagolásnál)
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
ADAGOLÁS
Naponta 2-3x2 kapszula étkezés előtt vagy közben.
FOGYASZTÁS
Kapszulaként fogyasztva: Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva: A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható.
Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve: A kapszulák tartalma bármilyen folyadékban elkeverhető (pl. méz, joghurt, kefír stb.)
A PITYPANG HERBA ÉS GYÖKÉR EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK
A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a pitypang herbára és gyökérre általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségtámogató, a szervezet normál állapotának fenntartását elősegítő hatását.
EPEKIVÁLASZTÁST FOKOZÓ ÉS A MÁJ EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ, VALAMINT A ZSÍREMÉSZTÉST ÉS AZ ÉTKEZÉS UTÁNI JÓ KÖZÉRZETET TÁMOGATÓ HATÁSA
A pitypanglevelet hagyományosan étvágyjavító és epehajtó hatása miatt használják gyomorbaj, puffadás, fokozott bélgázképződés és epekövesség esetén. A kutatók igazolták, hogy növeli az epefolyadék termelését. Az epefolyadékkal együtt nagy mennyiségű koleszterin ürül, amely korábban a májban volt elraktározva (Bohm).
Az epefolyadék nélkülözhetetlen az emésztőrendszerbe jutó méreganyagok semlegesítésében és a zsíros ételek megemésztésében.
A gyógynövényszakértők kedvező élettani hatásáért többek között keserűanyag-tartalmát teszik felelőssé, amely reflexesen fokozza az epehólyag és a hasnyálmirigy emésztőnedv-kiválasztását (Csupor). A keserűanyagok hatására nagyobb mennyiségben termelődő emésztőnedvek miatt javul a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek emésztése, így nem jelentkezik az étkezés után rossz közérzet.
A pitypang gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint. Az olyan oligofruktánok, mint az inulin táplálékul szolgálnak a bélben lévő kedvező élettani hatású baktériumoknak. Kísérletileg igazolt, hogy a pitypang gyökere fokozza a bifidobaktériumok növekedését, ez áll prebiotikus hatása hátterében (Trojanova).
Több tanulmányban is igazolták a pitypang antioxidáns hatását. A kutatók úgy vélik, hogy a pitypang több kedvező élettani hatásáért is az antioxidáns vegyületei tehetők felelőssé (Hu, Hagymási, Menghini).
A pitypang gyulladáscsökkentő hatását kísérletileg igazolták. A hatás valószínűleg az emésztőrendszerben is érvényesül (Mascolo).
EGÉSZSÉGES VÉRCUKORSZINT FENNTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA
A pitypang gátolja az alfa-glükozidáz enzim működését. Az enzim gátlásával mérsékelhető az étkezés után a vércukorszint gyors emelkedése (Onal).
A pitypang növeli az inzulin termelődését a hasnyálmirigyben. Az inzulin hatására a testi sejtek képesek felvenni a vérben lévő glükózt, ami csökkenti vércukorszintet (Hussain).
TOVÁBBI PITYPANGGAL VÉGZETT VIZSGÁLATOK
Kísérletileg igazolták a pitypang (gyermekláncfű) diuretikus, vizelethajtó hatását. A kutatók úgy vélik, hogy a hatásért elsősorban a benne található szeszkviterpén-laktonok felelősek (Rácz-Kotilla, Mascolo).
Klinikai vizsgálatban a pitypang és a medveszőlő keveréke hatásosan csökkentette az alsó húgyúti fertőzések visszatérési arányát nőknél. A kutatók a keverékben a pitypang gyökerét elsősorban vizelethajtó hatása miatt alkalmazták (Larsson).
2025.01.07. - Taraxacum fajok (pitypang) növényi szerveiből származó bioaktív vegyületek biomedicinális alkalmazásokkal
A jelenlegi áttekintés bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a pitypang virágai, szárai, gyökerei és levelei gazdagok különféle bioaktív vegyületekben. A publikált tanulmányok alátámasztják a daganatellenes, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális és egyéb farmakológiai aktivitást. A pitypang gyökereit, leveleit és virágait in vitro és in vivo tesztelték gyulladáscsökkentő aktivitásuk szempontjából, és kimutatták, hogy a taraxaszterol, a cikóriasav, a poliszacharidok és a luteolin hatékonyan gátolják a gyulladásos reakciót; kutatásunk megállapította, hogy a leggyakrabban használt növényi szerv a levél volt.
A fitokémiai vizsgálatok áttekintése rávilágít arra, hogy a pitypang bioaktív vegyületek széles skáláját tartalmazza, például polifenolokat, fitoszterolokat, flavonoidokat, karotinoidokat, terpéneket és kumarinokat, amelyek biológiai aktivitását aktívan vizsgálják az emberi egészség különböző területein, egyes alkotóelemek szinergikus aktivitással rendelkeznek, beleértve az antioxidáns, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és rákellenes aktivitást. A tanulmány a Taraxacum fajok szűrését biztosítja (2025.01.07. Marilena Gilca, Adelina Vlad).
PITYPANG A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A pitypangot a már említett egészségügyi hatásokon túl a népgyógyászatban a következő esetekben is alkalmazzák: mandulagyulladás, étvágytalanság, puffadás, ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, keringésjavítás, tavaszi tisztító kúrák, alsó húgyúti fertőzések.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!