60 db vegán étrend-kiegészítő kapszula, 1200 mg FineDrops® kakukkfű formulával a napi adagban.
Összetevők: 1200 mg FineDrops® Kakukkfű formula (kerti kakukkfű [Thymus vulgaris] [30 mg illóolaj és 1000 mg Naturmill® szuperfinom herbapor], valamint édes narancs [Citrus sinensis] [170 mg illóolaj] standardizált formulája).
ADAGOLÁS ÉS FOGYASZTÁS: naponta 2 alkalommal 1 kapszula.
Kapszulaként: bő folyadékkal lenyelve.
Teaként: a felső légutak támogatásához a kapszulák tartalmából 2 dl meleg vízzel készítsen teát.
Folyadékban elkeverve: a kapszulák tartalm hideg vízben, mézben, gyümölcslében, smoothie-ban, shake-ben is elkeverhető.
A FineDrops® Kakukkfű formula összetevőinek hivatalos egészségügyi hatásai:
Támogatják az alsó és felső légutak egészségét.*
Hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez.*
Elősegítik a komfortos emésztést.
(EFSA jegyzékben szereplő egészségtámogató hatások).
Egyedi gyártástechnológiával készült JAVALLAT® FineDrops® kakukkfű formulát tartalmaz, amely ötvözi az illóolajok és a gyógynövényporok szinergiáját és teljes hatóanyagspektrumát.
A formula:
- Intenzív élettani hatást és gyors felszívódást biztosít.
- Gyógyszerkönyvi minőségű kakukkfű- és narancsolajból és gyógyszerkönyvi minőségű kakukkfű herbából készül.
- Egyenletesen keveredik el a béltartalommal, nem okoz irritációt!
- Stabil és kíméletes összetétel, növényi eredetű vegán kapszulában!
- Az Európai Unió hivatalos szerveinek ajánlásaival összhangban meghatározott biztonságos adagolással!
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák illóolajon és a gyógynövényporon kívül mást nem tartalmaznak!
- A kapszulákban lévő porból hideg vagy meleg tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
A FineDrops® gyógynövényformulákban speciális eljárással tökéletesen egyenletesen oszlatjuk el a növényi illóolajokat a szuperfinom gyógynövényporokban. A kapszulában lévő, NaturMill® technológiával készülő kakukkfűpor por rendkívül apró szemcseméretű, púderfinomságú (a szemcsék átlagosan mindössze ~30 mikrométeresek). Az eljárással a növényi sejtfalakat gyakorlatilag teljesen feltárjuk, így a borsmenta összes sejtbe zárt hatóanyaga könnyen és gyorsan felvehetővé válik. Erre a szuperfinom gyógynövényporra visszük fel a prémium minőségű, 100%-ban természetes, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajat, amelyet tökéletesen és egyenletesen oszlatunk el a porszemcséken. Egy kapszulában akár több millió szemcse is lehet, amelyek mindegyike mikroszkopikus „hordozóként” viselkedik, magába zárva milliónyi „illóolajcseppet”. Ezt a formulát helyezzük bélben oldódó vegán kapszulába, így a gyógynövények hatóanyagi ott fejtik ki kedvező élettani hatásukat, ahol a legintenzívebben támogathatják az egészségét!
Mikor ajánljuk?
A kakukkfűolajban lévő timol az egyik legerősebb mikróbafejlődést befolyásoló természetes anyag. A kakukkfű egyéb összetevőivel együtt támogatja az alsó és a felső légutak, valamint az immunrendszer egészségét, továbbá jótékonyan hat az emésztőrendszerre is.
Szezonálisan és megfázásos (köhögéssel, hurutossággal járó) időszakokban a felső/légúti komfort támogatására, a légúti betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett, egészségtámogató céllal is használható.
A kakukkfű élettani (fiziológiai) hatásai
Az alsó és felső légutak egészségét támogató hatása
A kakukkfű fontos szerepet játszhat a légzőrendszer védelmében és a légúti megbetegedések kiegészítő kezelésében. A kakukkfű illóolaja segíti a letapadt váladék oldását és kiürülését (ezt nevezzük expektoráns hatásnak), valamint közvetlen légúti rendszert nyugtató hatással is rendelkezik. A kakukkfű légúti tisztító hatását egészséges emberek is kihasználhatják, hiszen az alsó és felső légutak normál működését az ő esetükben is támogatja (Bukovská).
Klinikai megfigyelések szerint a kakukkfüvet tartalmazó készítmények csillapítják a légúti irritációt, így a légutak tisztulását és a könnyű légzést. Baktériumok fejlődését szabályzó hatása révén pedig hozzájárul a felső légutak egészségének megőrzéséhez.
A kakukkfű elfogyasztása után a bélből felszívódott timol és egyéb illóolaj-komponensek a májba kerülnek, ahol átalakulnak, majd a tüdő és a vese választja ki őket. Mivel a kiválasztás lassú folyamat (a vérben lévő koncentráció 10 óránként feleződik), ezért a hatás sokáig érvényesül (Kohlert).
A kakukkfű illóolaj-komponensei a tüdő hörgőiben fokozzák a nyák termelődését, ezzel hígítják azt, amely segíti annak ürülését. A szakirodalmi adatok szerint az illóolaj komponensei fokozzák a garatban lévő csillószőrök mozgását is, amely szintén a nyák ürülését segíti. A kutatások azt is igazolták, hogy a kakukkfű illóolajában lévő timol és karvakrol már nagyon kis mennyiségben is kifejtik hatásukat. A kutatások igazolták a hatóanyagok görcskészséget csillapító hatását a hörgőkben (Begrow).
A kerti kakukkfű-kivonatokkal klinikai kutatásokat is végeztek. Az egyik ilyen vizsgálatban 60 fő vett részt, akiknek az egyik fele kakukkfű-kivonatot, a másik fele pedig brómhexint kapott. (A brómhexin egy általánosan használt szintetikus vegyület, amelyet nyákoldásra használnak.) A vizsgálat megállapította, hogy a kakukkfű-kivonat hasonlóan kedvező élettani hajtást fejtett ki (Knols).
A kakukkfűkivonat más gyógynövényekkel kombinálva is kedvező élettani hatású volt a sűrű nyák oldásában: borostyán, kankalin, ánizs és fehér mályva együttes adásával is eredményesen alkalmazták. Minden esetben segítette a nyák ürülését a tüdőből (Buechi., Ernst, Gruenwald., Kemmerich).
Külön említést érdemel egy kísérleti tanulmány, amely a kakukkfű illóolajának hatását vizsgálta a légzés megkönnyítésére. Összességében a tanulmány megállapította, hogy a kakukkfű illóolaja immunmoduláló, gyulladásszabályzó és antioxidáns hatásán keresztül javította a légutak állapotát (Mousa).
Az immunrendszer működését támogató hatása
Az immunrendszer megfelelő működése szorosan összefügg a szervezet gyulladásos folyamatainak szabályozásával és a kórokozók elleni védekezéssel. A kakukkfű ebben is segítségünkre lehet, köszönhetően erős antioxidáns, gyulladásos folyamatokat és mikrobafejlődést szabályzó tulajdonságaiknak. Az antioxidáns hatás – melyet főként a fenolos vegyületeik (pl. timol, karvakrol, rozmaringsav) közvetítenek – hozzájárul ahhoz, hogy a sejtek ellenálljanak az oxidatív stressznek, és ezzel közvetve az immunrendszer terhelése csökken. A baktériumok, gombák elleni aktivitás pedig segít kordában tartani a szervezetben (például a bélben vagy légutakban) a mikroorganizmusokat (Bukovská).
Így az immunrendszer „nem merül ki” a terhelésétől, és hatékonyabban reagálhat a valódi fenyegetésekre. Ezen túl a kutatások közvetlen immunmoduláns hatásokat is kimutattak. A timolról – a kakukkfűolaj fő komponenséről – bebizonyosodott, hogy szabályozza az immunválaszt (Bukovská).
Egy egereken végzett kísérletben, ahol a kakukkfű és oregánó illóolajokat kombináltan adagolták, azt tapasztalták, hogy a gyulladásserkentő citokinek – az immunrendszer jelzőfehérjéi, mint az IL-1, IL-6, TNF-α – termelődése jelentősen csökkent a kezeletlen állatokhoz képest. Ezek a citokinek normálisan a fertőzések elleni harcban fontosak, de túlzott mennyiségben krónikus gyulladást és szövetkárosodást okozhatnak. A kakukkfű és oregánó olajjal kezelt állatokban azonban a citokinszintek mérséklődtek, ami arra utal, hogy e gyógynövények féken tartják a túlzott gyulladást anélkül, hogy teljesen elnyomnák az immunvédelmet. A kísérlet eredményei az emberi egészségre nézve azt jelentik, hogy a kakukkfű illóolaja támogatja az immunrendszert, elősegítve annak egészséges működését. Fontos kiemelni, hogy ez a gyulladásszabályzó hatás nem az immunrendszer elnyomásán keresztül történik, így nem jár a hagyományos gyulladáscsökkentők mellékhatásaival, hanem természetes úton segíti elő a homeosztázist. Továbbá a kakukkfű bélflórát támogató hatása szintén az immunrendszer erősítését szolgálja. A bélflóra fontos része az immunvédekezésnek: a bélben található immunsejtek folyamatos „párbeszédet folytatnak” a jótékony baktériumokkal (Yu).
Ez a jobb lokális immunstátusz kihat az egész szervezetre is, hiszen a bél immunsejtjei és a nyirokrendszer révén szisztémásan is erősödhet az immunitás. Összességében elmondható, hogy a kakukkfű több mechanizmus mentén is támogatja az immunrendszert. Antioxidáns és mikrobafejlődést befolyásoló hatása révén tehermentesíti a szervezetet a káros oxidatív és mikrobaterheléstől, míg immunmoduláns és gyulladásszabályzó hatásai révén elősegíti a kiegyensúlyozott immunválaszt. Ez segíthet abban, hogy a szervezet ellenállóbb legyen és gyorsabban regenerálódjon fizikai stressz esetén.
Emésztéstámogató hatása
A kakukkfű szélhajtó (karminatív) tulajdonságú, ami azt jelenti, hogy segíti a bélben felgyülemlett gázok távozását, enyhítve a puffadást és teltségérzetet. Emellett csillapítja a gyomor-bél rendszer simaizmainak összehúzódásait, ezzel javítja az emésztés komfortját (Bukovská). Egy kísérletben a kakukkfű vizes kivonata megvédte az állatokat a mesterségesen kiváltott emésztőrendszeri zavaroktól: gyorsította a gyomor ürülését, normalizálta a bélmozgást és lazította a székletet azáltal, hogy növelte a béltartalom továbbhaladásának mértékét. A vizsgálat szerint a kakukkfű kivonatának bioaktív komponensei (pl. rozmaringsav, luteolin-glikozidok) antioxidáns és gyulladásos folyamatokat szabályzó hatásukkal is hozzájárultak a gyomor- és bélfunkciók normalizálásához. Ez arra utal, hogy a kakukkfű nem csupán tüneti szinten hat, hanem az oxidatív stressz csökkentésével az emésztőrendszer egészséges működésének mélyebb támogatását is szolgálja.
A kakukkfűben található karvakrol és timol olyan illóolaj-összetevők, amelyek laboratóriumi kutatások alapján számos baktérium fejlődésére hatással vannak. A rozmaringsav – amely a kakukkfűben szintén nagy mennyiségben megtalálható összetevő – erőteljes antioxidáns, így szerepet játszhat a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében (Burt, Sakkas).
Ezek az anyagok segíthetnek az emésztőrendszerben élő jótékony bélbaktériumok arányának megtartásában, ezzel is támogatva az egészséges emésztést (Singletary).
A kakukkfű jellegzetes illóolaj-komponensei (karvakrol, timol) és egyéb bioaktív vegyületei stimulálhatják az emésztőrendszer működését, elősegítve a gyomornedv-, a hasnyálmirigy-enzim- és részben az epetermelést is. Ez a fokozott epetermelés a zsírlebontás és -felszívódás javulását eredményezheti, mivel a megfelelő mennyiségű epe kulcsfontosságú a zsírok emulgeálásában és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában (Burt).
Az illóolajok szerepe az egészségmegőrzésben
Az illóolajok koncentrált, aromás vegyületekben gazdag természetes növényi kivonatok, amelyeket a gyógynövények legtöbb hatóanyagot tartalmazó szervéből vonnak ki desztillációval. Évszázadok óta fontos szerepet játszanak a hagyományos egészségmegőrzésben, és napjainkban is egyre többen fordulnak hozzájuk a természetes egészségmegőrzés támogatása céljából. Az illóolajok élettani hatásait nemcsak belélegezve, vagy a bőrön keresztül felszívódva élvezhetjük, hanem belsőleg alkalmazva is hozzájárulhatnak a szervezet egyensúlyának fenntartásához. A JAVALLAT® Forte étrend-kiegészítők az illóolajat speciális formulában (FineDrops®) tartalmazzák a legmagasabb minőségi követelmények szerint, kizárólag prémium gyógynövények és gyógyszerkönyvi tisztaságú illóolajok felhasználásával készülnek, így biztosítva a termékcsalád páratlan hatékonyságát.
Figyelmeztetések
Alkalmazása a várandósság és a szoptatás ideje alatt, valamint 10 év alattiak számára nem ajánlott! 50 kg testtömeg alatt naponta 1 kapszula fogyasztása ajánlott.
Terhesség és szoptatás alatt történő alkalmazásának biztonságossága elegendő adat hiányában nem állapítható meg, ezért nem javasoljuk fogyasztását. A termékben lévő illóolaj-komponensek biztonságosan alkalmazható napi fogyasztási mennyiségét (200 mg) egy legalább 50 kg-os felnőttre vonatkoztatva állapítottuk meg. Mivel a 12 év alattiak testtömege gyakran nem éri el az 50 kg-ot, ezért számukra a termék fogyasztását nem ajánljuk.
Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén csökkentse a napi adagot vagy szüneteltesse fogyasztását! Ne fogyassza, amennyiben érzékeny valamely összetevőre!
A termék összetevőinek nem ismertek specifikus mellékhatásai. Enyhe gyomor-bélrendszeri problémák (pl. diszkomfortérzet) jelenhetnek meg az arra érzékenyeknél. Ahogy a kerti kakukkfű, úgy a kakukkfűolaj esetében is előfordulhat egyéni érzékenység.
Egy hónap fogyasztás után tartson egy hét szünetet!
A termékben lévő kakukkfű- és narancsolaj a termékben lévő mennyiségben hosszú távon is biztonságosan alkalmazható, de tartós fogyasztásuk esetleg hozzászokást eredményezhet.
Epekövesség, epeúti szűkület esetén alkalmazása óvatosságot igényel!
A kakukkfű és a narancsolaj hatóanyagai is fokozhatják az epekiválasztást és -ürülését, ezért alkalmazása epekövesség és epeúti szűkület esetén körültekintést igényel.
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a termékben lévő gyógynövények fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
- Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!