A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 38389/2025
60 db bélben oldódó étrend-kiegészítő kapszula, 1100 mg FineDrops® oregánóformulával a napi adagban.ÖSSZETEVŐK: 1100 mg FineDrops® oregánóformula. Oregánó illóolaj (90 mg) és kerti kakukkfű szuperfinom herbapor (1010 mg), növényi eredetű, VEGÁN kapszulában.ADAGOLÁS ÉS FOGYASZTÁS: Naponta 2 alkalommal 1 kapszula, étkezés előtt negyed órával bő folyadékkal lenyelve.A FineDrops® oregánóformula összetevőinek hivatalos egészségügyi hatásai:
Egyedi gyártástechnológiával készült JAVALLAT® FineDrops® oregánóformulát tartalmaz, amely ötvözi az illóolajok és a szuperfinom gyógynövényporok szinergiáját és teljes hatóanyagspektrumát.
A FineDrops® gyógynövényformulákban speciális eljárással tökéletesen egyenletesen oszlatjuk el a növényi illóolajokat a szuperfinom gyógynövényporokban. A kapszulában lévő, NaturMill® technológiával készülő kakukkfűpor rendkívül apró szemcseméretű, púderfinomságú (a szemcsék átlagosan mindössze ~30 mikrométeresek). Az eljárással a növényi sejtfalakat gyakorlatilag teljesen feltárjuk, így a kakukkfű összes sejtbe zárt hatóanyaga könnyen és gyorsan felvehetővé válik. Erre a szuperfinom gyógynövényporra visszük fel a prémium minőségű, 100%-ban természetes oregánó illóolajat, amelyet tökéletesen és egyenletesen oszlatunk el a porszemcséken. Egy kapszulában akár több millió szemcse is lehet, amelyek mindegyike mikroszkopikus „hordozóként” viselkedik, magába zárva milliónyi „illóolajcseppet”. Ezt a formulát helyezzük bélben oldódó vegán kapszulába, így a gyógynövények hatóanyagi ott fejtik ki kedvező élettani hatásukat, ahol a legintenzívebben támogathatják az egészségét!
Mikor ajánljuk?Az oregánóolaj jótékonyan hat az emésztőrendszerre. Természetes „antibiotikumként” viselkedik, széles spektrumban gátolja a mikroorganizmusok szaporodását. A kakukkfűvel együtt támogatja az alsó és a felső légutak egészségét, mivel mikróbaellenes hatásukon túl segítik a tüdőben képződő nyák ürülését is.Légzőszervi megbetegedések, áteresztőbél-szindróma, egészségtelen bélflóra fennállása esetén ezek kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is fogyasztható egészségtámogató céllal.
Az étrend-kiegészítőben levő gyógynövények élettani (fiziológiai) hatásai
Emésztéstámogató hatásaMind az oregánó, mind a kakukkfű jótékonyan hat az emésztésre. Szélhajtó (karminatív) tulajdonságúak, ami azt jelenti, hogy segítik a bélben felgyülemlett gázok távozását, enyhítve a puffadást és teltségérzetet. Emellett csillapítják a gyomor-bél rendszer simaizmainak összehúzódásait, ezzel javítják emésztés komfortját (Bukovská). Egy kísérletben a kakukkfű vizes kivonata megvédte az állatokat a mesterségesen kiváltott emésztőrendszeri zavaroktól: gyorsította a gyomor ürülését, normalizálta a bélmozgást és lazította a székletet azáltal, hogy növelte a béltartalom továbbhaladásának mértékét. A vizsgálat szerint a kakukkfű kivonatának bioaktív komponensei (pl. rozmaringsav, luteolin-glikozidok) antioxidáns és gyulladásos folyamatokat szabályzó hatásukkal is hozzájárultak a gyomor- és bélfunkciók normalizálásához. Ez arra utal, hogy a kakukkfű nem csupán tüneti szinten hat, hanem az oxidatív stressz csökkentésével az emésztőrendszer egészséges működésének mélyebb támogatását is szolgálja.
Hasonlóképpen érdekes eredményeket tapasztaltak oregánóval kapcsolatban egy egereken végzett vizsgálatban, ahol a dextrán-szulfát (DSS) nevű vegyülettel idéztek elő vastagbélgyulladást (colitist). Az oregánókivonat enyhítette a colitis tüneteit és a vastagbélgyulladást, valamint segítette helyreállítani a sérült bélnyálkahártya barrierfunkciót. (Yu). A mechanizmusok feltárása során kiderült, hogy az oregánókivonat helyreállította a bélflóra egyensúlyát: növelte a jótékony baktériumok arányát és az általuk termelt rövid láncú zsírsavak (SCFA-k) szintjét. Ezek a zsírsavak fontosak a vastagbél sejtjeinek táplálásában és egészségében, valamint hozzájárulnak a nyálkahártya immunvédekezéséhez. Emellett az oregánó kezelés szabályozta az epesavak körforgását is a bélben, ami elősegítette a bélnyálkahártya immunrendszerének egyensúlyát (immunhomeosztázisát). A kísérlet eredményei emberi egészségre vonatkoztatva azt jelentik, hogy az oregánó alkalmazása valós, hosszantartó védőhatást fejt ki a bélrendszerben, támogatva annak egészséges működését.
Az oregánóban és a kakukkfűben is megtalálható karvakrol és timol olyan illóolaj-összetevők, amelyek laboratóriumi kutatások alapján számos baktérium fejlődését gátolhatják. A rozmaringsav – amely szintén mindkét gyógynövényben nagy mennyiségben megtalálható összetevő – erőteljes antioxidáns, így szerepet játszhat a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében (Burt, Sakkas).Ezek az anyagok segíthetnek az emésztőrendszerben élő jótékony bélbaktériumok arányának megtartásában, ezzel is támogatva az egészséges emésztést (Singletary).
Az oregánóban lévő fenolos vegyületek csökkenthetik a bélfal irritációját és elősegíthetik a bélhámsejtek megújulását. Ez különösen fontos a modern táplálkozás mellett (Kim).
Az állattenyésztés területén az oregánó széles körben alkalmazott gyógynövény, különösen az antibiotikumok alternatívájaként használják a takarmányokban. Egyes állatfajok (pl. sertések) emésztőrendszerének hasonlósága az emberi bélrendszerrel arra utal, hogy ezek az eredmények relevánsak lehetnek az emberi egészség szempontjából is (Kim).
Az egészséges bélflórát az oregánó hatóanyagai közvetett módon is befolyásolják, mivel hatnak az epetermelésre és az epekiválasztásra is. A kiválasztott epefolyadék mennyiségének és összetételének fontos szerepe van a bélflóra egyensúlyának szabályozásában (Collins, Ridlon, Larabi, Ramirez-Perez).
Állatkísérleti eredmények alapján az oregánó csökkentheti a vastagbél irritációját és csökkentheti a bél áteresztőképességét. A kínai kutatás kimutatta, hogy az oregánó helyreállította a bélmikrobióta diszbiózist azáltal, hogy növelte a bélmikrobióta alfa-diverzitását, növelte a Bacteroidota közösség bőségét, és szabályozta a nyálkahártya immunitását és bélgátját fenntartó rövid láncú zsírsavakat (SCFA). Az oregánó elősegítette az epesavak felszívódását és szabályozta az epesavak metabolizmusát a bélben, ezáltal fenntartva a bélnyálkahártya immunhomeosztázisát. A vizsgálat alapján az oregánó ezen kívül szabályozhatja a bélrendszer immunrendszerét is a foszfatidil-inozitol jelátviteli rendszeren keresztül (Yu).
A normál epetermelést és -kiválasztást az oregánó májra gyakorolt kedvező élettani hatása is elősegítheti (Bajagai, Abdelghffar).Az oregánó és a kakukkfű jellegzetes illóolajai (karvakrol, timol) és egyéb bioaktív vegyületei stimulálhatják az emésztőrendszer működését, elősegítve a gyomornedv-, a hasnyálmirigy-enzim- és részben az epetermelést is. Ez a fokozott epetermelés a zsírlebontás és -felszívódás javulását eredményezheti, mivel a megfelelő mennyiségű epe kulcsfontosságú a zsírok emulgeálásában és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában (Burt).
Az immunrendszer működését támogató hatásaAz immunrendszer megfelelő működése szorosan összefügg a szervezet gyulladásos folyamatainak szabályozásával és a kórokozók elleni védekezéssel. Az oregánó és a kakukkfű ebben is segítségünkre lehet, köszönhetően erős antioxidáns, gyulladásos folyamatokat szabályzó és mikrobafejlődést gátló tulajdonságaiknak. Az antioxidáns hatás – melyet főként a fenolos vegyületeik (pl. timol, karvakrol, rozmaringsav) közvetítenek – hozzájárul ahhoz, hogy a sejtek ellenálljanak az oxidatív stressznek, és ezzel közvetve az immunrendszer terhelése csökken. A baktériumok, gombák elleni aktivitás pedig segít kordában tartani a szervezetben (például a bélben vagy légutakban) káros mikroorganizmusokat (Bukovská).
Így az immunrendszer „nem merül ki” a kórokozók terhelésétől, és hatékonyabban reagálhat a valódi fenyegetésekre. Ezen túl a kutatások közvetlen immunmoduláns hatásokat is kimutattak. A timolról – a kakukkfűolaj fő és az oregánóolaj másodlagos komponenséről – bebizonyosodott, hogy szabályozza az immunválaszt (Bukovská).
Egy egereken végzett kísérletben, ahol a kakukkfű és oregánó illóolajokat kombináltan adagolták, azt tapasztalták, hogy a gyulladásserkentő citokinek – az immunrendszer jelzőfehérjéi, mint az IL-1, IL-6, TNF-α – termelődése jelentősen csökkent a kezeletlen állatokhoz képest. Ezek a citokinek normálisan a fertőzések elleni harcban fontosak, de túlzott mennyiségben krónikus gyulladást és szövetkárosodást okozhatnak. A kakukkfű és oregánó olajjal kezelt állatokban azonban a citokinszintek mérséklődtek, ami arra utal, hogy e gyógynövények féken tartják a túlzott gyulladást anélkül, hogy teljesen elnyomnák az immunvédelmet. A kísérlet eredményei az emberi egészségre nézve azt jelentik, hogy az oregánó és a kakukkfű illóolaja támogatja immunrendszert, elősegítve annak egészséges működését. Fontos kiemelni, hogy ez a gyulladásszabályzó hatás nem az immunrendszer elnyomásán keresztül történik, így nem jár a hagyományos gyulladáscsökkentők mellékhatásaival, hanem természetes úton segíti elő a homeosztázist. Továbbá az oregánó bélflórát támogató hatása (melyet az előző fejezetben részleteztünk) szintén az immunrendszer erősítését szolgálja. A bélflóra fontos része az immunvédekezésnek: a bélben található immunsejtek folyamatos „párbeszédet folytatnak” a jótékony baktériumokkal. Az oregánó kivonatával kezelt kísérleti állatokban megfigyelt fokozott rövid láncú zsírsav termelés és javuló bél barrier mind hozzájárult a bélnyálkahártya immunrendszerének jobb működéséhez (Yu).
Ez a jobb lokális immunstátusz kihat az egész szervezetre is, hiszen a bél immunsejtjei és a nyirokrendszer révén szisztémásan is erősödhet az immunitás. Összességében elmondható, hogy az oregánó és a kakukkfű több mechanizmus mentén is támogatja az immunrendszert. Antioxidáns és mikrobaellenes hatásuk révén tehermentesítik a szervezetet a káros oxidatív és mikrobaterheléstől, míg immunmoduláns és gyulladásszabályzó hatásaik révén elősegítik a kiegyensúlyozott immunválaszt. Ez segíthet abban, hogy a szervezet ellenállóbb legyen és gyorsabban regenerálódjon fizikai stressz esetén.
Az alsó és felső légutak egészségét támogató hatásaMind a kakukkfű, mind az oregánó fontos szerepet játszhat a légzőrendszer védelmében és a légúti megbetegedések kiegészítő kezelésében. A kakukkfüvet hagyományosan hurutoldásra használják, nem véletlenül található meg sok meghűlés elleni szirup és torokfertőtlenítő tea összetevői között. Illóolaja segíti a letapadt váladék oldását és kiürülését (ezt nevezzük expektoráns hatásnak), valamint közvetlen légúti rendszert nyugtató hatással is rendelkezik. A kakukkfű légúti tisztító hatását egészséges emberek is kihasználhatják, hiszen az alsó és felső légutak egészségét az ő esetükben is támogatja (Bukovská).
Klinikai megfigyelések szerint a kakukkfüvet tartalmazó készítmények csillapítják a légúti irritációt, így a légutak tisztulását és a könnyű légzést. Baktériumok fejlődését gátló hatása révén pedig hozzájárul a felső légutak egészségi állapotának javításához is. Az oregánó esetében elsősorban erős antimikrobiális tulajdonsága emelendő ki a légúti egészség kapcsán. Az oregánó illóolaja „természetes antibiotikumként” hat, erős aktivitását számos kutatás igazolta.
A kakukkfű és az oregánó elfogyasztása után a bélből felszívódott timol és egyéb illóolaj-komponensek a májba kerülnek, ahol átalakulnak, majd a tüdő és a vese választja ki őket. Mivel a kiválasztás lassú folyamat (a vérben lévő koncentráció 10 óránként feleződik), ezért a hatás sokáig érvényesül (Kohlert).
A kakukkfű és az oregánó illóolaj-komponensei a tüdő hörgőiben fokozzák a nyák termelődését, ezzel hígítják azt, amely segíti annak ürülését. A szakirodalmi adatok szerint az illóolaj komponensei fokozzák a garatban lévő csillószőrök mozgását is, amely szintén a nyák ürülését segíti. A kutatások azt is igazolták, hogy az oregánó és a kakukkfű illóolában lévő timol és karvakrol már nagyon kis mennyiségben is kifejtik hatásukat. A kutatások igazolták a hatóanyagok görcskészséget csillapító hatását a hörgőkben (Begrow).
A kerti kakukkfű-kivonatokkal klinikai kutatásokat is végeztek. Az egyik ilyen vizsgálatban 60 fő vett részt, akiknek az egyik fele kakukkfű-kivonatot, a másik fele pedig brómhexint kapott. (A brómhexin egy általánosan használt szintetikus vegyület, amelyet nyákoldásra használnak.) A vizsgálat megállapította, hogy a kakukkfű-kivonat hasonlóan kedvező élettani hajtást fejtett ki (Knols).
A kakukkfű-kivonat más gyógynövényekkel kombinálva is kedvező élettani hatású volt a sűrű nyák oldásában: borostyán, kankalin, ánizs és fehér mályva együttes adásával is eredményesen alkalmazták. Minden esetben segítette a nyák ürülését a tüdőből (Buechi., Ernst, Gruenwald., Kemmerich).
Külön említést érdemel egy kísérleti tanulmány, amely a kakukkfű illóolajának hatását vizsgálta a légzés megkönnyítésére. Összességében a tanulmány megállapította, hogy a kakukkfű illóolaja immunmoduláló, gyulladásszabályzó és antioxidáns hatásán keresztül javította a légutak állapotát (Mousa).
Az illóolajok szerepe az egészségmegőrzésbenAz illóolajok koncentrált, aromás vegyületekben gazdag természetes növényi kivonatok, amelyeket a gyógynövények legtöbb hatóanyagot tartalmazó szervéből vonnak ki desztillációval. Évszázadok óta fontos szerepet játszanak a hagyományos egészségmegőrzésben, és napjainkban is egyre többen fordulnak hozzájuk a természetes egészségmegőrzés támogatása céljából. Az illóolajok élettani hatásait nemcsak belélegezve, vagy a bőrön keresztül felszívódva élvezhetjük, hanem belsőleg alkalmazva is hozzájárulhatnak a szervezet egyensúlyának fenntartásához. A JAVALLAT® Forte étrend-kiegészítők az illóolajat speciális formulában (FineDrops®) tartalmazzák a legmagasabb minőségi követelmények szerint, kizárólag prémium gyógynövények és gyógyszerkönyvi tisztaságú illóolajok felhasználásával készülnek, így biztosítva a termékcsalád páratlan hatékonyságát.
FigyelmeztetésekAlkalmazása a várandósság és a szoptatás ideje alatt, valamint 10 év alattiak számára nem ajánlott!Terhesség és szoptatás alatt történő alkalmazásának biztonságossága elegendő adat hiányában nem állapítható meg, ezért nem javasoljuk fogyasztását. A termékben lévő illóolaj-komponensek biztonságosan alkalmazható napi fogyasztási mennyiségét (100 mg) egy legalább 50 kg-os felnőttre vonatkoztatva állapítottuk meg. Mivel a 10-18 éves korú gyermekek testtömege ennél alacsonyabb, de legalább 25-30 kg, így a termék fogyasztását 10 éves kortól ajánljuk. 25-50 kg testtömeg esetén naponta legfeljebb egy kapszula fogyasztását javasoljuk (50 mg összes illóolajkomponens a termékben).
Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén csökkentse a napi adagot vagy szüneteltesse fogyasztását!Az oregánóolaj és a kerti kakukkfű herba alkalmazásának nem ismertek specifikus mellékhatásai. Enyhe gyomor-bélrendszeri problémák (pl. diszkomfortérzet) jelenhetnek meg az arra érzékenyeknél. Egy hónap fogyasztás után tartson egy hét szünetet.A termékben lévő oregánóolaj mennyiségét és fogyasztásának időtartamát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ajánlásai alapján határoztuk meg.
Epekövesség, epeúti szűkület esetén alkalmazása óvatosságot igényel.Az oregánó és a kakukkfű hatóanyagai is fokozhatják az epekiválasztást és -ürülését, ezért alkalmazása epekövesség és epeúti szűkület esetén körültekintést igényel.A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a termékben lévő gyógynövények fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
TERMÉKEINK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
FineDrops® GYÓGYNÖVÉNYFORMULA
NATURMILL INSTANT GYÓGYNÖVÉNYPOROK
ÍGY KÉSZÜLNEK A NATURMILL INSTANT GYÓGYNÖVÉNYPOROK
GYÓGYNÖVÉNY ADAGOLÁS - HITELESEN
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
ELLENJAVALLATOK
MELLÉKHATÁS-BEJELENTÉS