A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32160/2023
60 db instant gyógynövényport tartalmazó étrend-kiegészítő gyógynövénykapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
ÖSSZETEVŐKKapszulánként 700 mg csipkebogyó terméshús (Rosae pseudo-fructus sine seminibus) NaturMill® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.A csipkebogyó terméshús egészségügyi hatásai:Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Támogatja az ízületek egészségét, rugalmasságát, mozgékonyságát.A csipkebogyóban is megtalálható C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül a csontozat, a porcok, a fogíny és fogak, valamint a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához.
EZÉRT AJÁNLJUK:A legtöbb csipkebogyó terméshúst (700 mg) tartalmazó kapszula Magyarországon!A kapszulákban lévő NaturMill® instant gyógynövénypor általános előnyei:- akár 2x nagyobb biológiai hozzáférhetőség,- 8x nagyobb biológiai aktivitás,- 2x jobb oldhatóság,- 2x magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,- 3x erősebb antioxidáns hatás,- 2x több vízoldható rost,- 100% hatóanyagtartalom.Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK:Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!3-tól 10 éves korig a javasolt a kapszulák tartalmát vízben vagy más folyadékban elkeverni a kapszulák nagy mérete miatt. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.Naponta legfeljebb 10 kapszula fogyasztása javasolt!Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
ADAGOLÁSNaponta 2 kapszula.FOGYASZTÁSKapszulaként fogyasztva: Bő folyadékkal lenyelve.Teaként fogyasztva: A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntsd fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható.Folyadékban elkeverve: A kapszulák tartalma bármilyen folyadékban elkeverhető (pl. méz, joghurt, kefír stb.)
A CSIPKEBOGYÓ TERMÉSHÚS EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOKA bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a csipkebogyóra általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségügyi hatásait.
IMMUNRENDSZER EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSAA csipkebogyó szárított terméshúsa jelentős mennyiségű C-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaz. Mennyisége elérheti az 1,5 százalékot is, amely szinte egyedülálló a növényvilágban. Összehasonlításképpen a friss citromban a C-vitamin csak 0,05 százalékban van jelen.A C-vitamin többek között az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet tölt be. Növeli a fehérvérsejtek aktivitását és mozgóképességét, illetve az ellenanyagok termelését is. A C-vitamin szintje a fehérvérsejtekben (fagocitákban, limfocitákban) akár százszor magasabb lehet, mint a vérplazmában (Hemila).Egyes kutatók szerint a fehérvérsejtek C-vitamin szintje megfázáskor csökken, ezért hasznos lehet a pótlólagos bevitele (Wilson).A C-vitamin védi a szöveteket a szabad gyököktől, amelyeket a fagocita fehérvérsejtek vírusfertőzés során termelnek. Ez fokozza a T-limfociták szaporodását is (Hemila).
CSONTOK, PORCOK EGÉSZSÉGÉT, AZ ÍZÜLETEK RUGALMASSÁGÁT TÁMOGATÓ HATÁSAA csipkebogyóval számos klinikai kutatást végeztek az oszteoartritiszben (degeneratív ízületi gyulladásban) szenvedő betegek esetében. A csipkebogyó-kivonat három-négy hónapnyi rendszeres fogyasztása csökkentette a betegek fájdalmát, ízületi merevségét, javította az ízületi mozgását, csökkentette a kezelésre szedett gyógyszerek mennyiségét (Winther, Warholm, Rein).A csipkebogyó hatásosnak bizonyult reumatoid artritisz (ízületeket érintő autoimmun betegség) kezelésében is. A vizsgálatban 89 fő vett részt, akiket két csoportra osztottak. Egyik felük naponta 2,5 grammnyi (5 kapszula) speciális csipkebogyó-kivonatot kapott hat hónapig, a másik felük pedig placebót (hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát). A hat hónap elteltével a csipkebogyó-kivonatot szedő betegek állapota javulást mutatott, míg a placebót szedő csoport tagjainak állapota romlott. A kutatók megállapították, hogy a csipkebogyó-kivonat hatásos kiegészítője lehet a reumatoid artritiszben szenvedők kezelésének (Willich).A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma ahhoz is hozzájárulhat, hogy csökkenjen a köszvény kialakulásának esélye. A vizsgálatok szerint ugyanis a napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztók között 17-34%-kal csökken az esélye annak, hogy kialakuljon a köszvény a napi 250 mg-nál kevesebb C-vitamint fogyasztó emberekhez képest (Choi). Egy másik kutatás is alátámasztotta, hogy a napi 250 mg-nál több C-vitamint fogyasztók átlagos húgysavszintje (amelynek emelkedett mértéke a köszvény egyik fő kiváltó oka) alacsonyabb (5,7 mg/dl), mint azoknak, akik naponta kevesebb mint 90 mg a C-vitamin bevitelük (6,4 mg/dl). A kutatók szerint a köszvény kialakulásának esélye közel felére csökkenthető, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja a 250 mg-ot. A napi 500 mg-nál több C-vitamint fogyasztó emberek húgysavszintje már nem csökken, ugyanannyi, mint a napi 250 mg-nál többet fogyasztóké (Gao).
ANTIOXIDÁNS HATÁSAAz USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb mezőgazdasági termékek (főképp zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg (USDA).A tanulmányban a csipkebogyó kiemelkedő, 96150-es ORAC-értékkel szerepel. Összehasonlításképpen érdemes megnézni néhány további, magas antioxidáns hatással rendelkező növényt:Fekete áfonya: 9621Aszalt szilva: 8059Fekete ribizli: 7957Szeder: 5905Cékla: 1976Alma: 4275Narancs: 2103Citrom: 1346Jól látható, hogy a csipkebogyó antioxidáns-tartalma 10-50-szerese más magas antioxidáns tartalmúnak gondolt zöldségeknek, gyümölcsöknek.Az erőteljes antioxidáns hatáshoz a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett hozzájárul az is, hogy nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Ezek az anyagok az antioxidáns hatás legalább feléhez járulnak hozzá. A C-vitamin mellett azért érdemes magas flavonoidtartalmú csipkebogyót fogyasztani, mert a flavonoidok erőteljes antioxidáns hatásuk révén képesek az oxidálódott, dehidroaszkorbinsavvá (DHA) alakult C-vitamint visszaállítani eredeti formájába, ezáltal kisebb mennyiségű C-vitamin fogyasztásával is azonos hatás érhető el (Cossins).
Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben keletkező szabad gyökök semlegesítésében, a szervezet egészségének megőrzésében. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük, ezért könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal, ezzel megváltoztatják szerkezetüket, funkciójukat. Ha túl sok molekula funkciója változik meg a szervezetben, az betegségek kialakulásához vezethet. A kutatók például jelentős szerepet tulajdonítanak ennek az egyensúly-eltolódásnak a daganatos betegségek, az immunrendszerrel kapcsolatos elváltozások, az epekőbetegség, a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák kialakulásában (Blázovics)A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, ezzel a betegségek kifejlődése késleltethető (Maxwell).
CSIPKEBOGYÓ A NÉPGYÓGYÁSZATBANA csipkebogyót a népgyógyászatban ízületi fájdalmak, reuma, megfázás, láz, gyomorgörcsök, gyomorsav-hiány, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorfekély megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. Csersavtartalma miatt hasmenés kezelésére is használják. Alkalmazzák ezen kívül epekövek, epehólyagproblémák, alsó húgyúti és vese rendellenessége esetén, továbbá bőröregedés késleltetésére, cukorbetegség esetén, súlycsökkentés érdekében. A magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, a perifériális keringés romlása során is felhasználják.
MIÉRT ÉRDEMES MINDEN NAP CSIPKEBOGYÓT FOGYASZTANI?A rövid válasz az, hogy a csipkebogyó C-vitamin-tartalma miatt. A hosszú válaszért viszont érdemes végigolvasni cikket:MIBEN MÁS A CSIPKEBOGYÓBAN LÉVŐ C-VITAMIN?
TERMÉKEINK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
ÍGY KÉSZÍTHETŐ TEA A JAVALLAT GYÓGYNÖVÉNYKAPSZULÁKBÓL!
NATURMILL INSTANT GYÓGYNÖVÉNYPOROK
ÍGY KÉSZÜLNEK A NATURMILL INSTANT GYÓGYNÖVÉNYPOROK
GYÓGYNÖVÉNY ADAGOLÁS - HITELESEN
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
ELLENJAVALLATOK
MELLÉKHATÁS-BEJELENTÉS