KURKUMA

KURKUMA

A kurkuma közeli rokonságban áll a gyömbérrel (egy növénycsaládba tartoznak).

Papp János
Papp János

HATÓANYAGAI

Kurkuminoidok (3-5%), főképp kurkumin, 3-7% illóolaj (főleg szeszkviterpének), jelentős mennyiségű vas és kálium, zsírsavak, poliszacharidok 

TÖRTÉNETE

A kurkuma közeli rokonságban áll a gyömbérrel (egy növénycsaládba tartoznak)Az indiai és kínai konyha és gyógyászat évezredek óta használja. Az ájurvédában (hagyományos indiai orvoslásban) a kurkumát ficamok, duzzanatok kezelésére is használják. Illóolaját parfümökben is alkalmazzák. A curry fűszerkeverék egyik fő alkotórésze. 

ELTERJEDÉSE

Ázsia trópusi vidékein és Afrikában termesztik nagyobb mennyiségben. 

LEÍRÁSA

Egy méter magasra is megnövő, lágy szárú évelő növény. Virágai a talaj közelében, füzérvirágzatban nyílnak. A gyöktörzse hengeres, oldalágakat fejleszt.

A KURKUMA EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK

A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a kurkumára általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségtámogató, a szervezet normál állapotának fenntartását elősegítő hatását. 

AZ ÍZÜLETEK EGÉSZSÉGÉT ÉS KÖNNYŰ HAJLÍTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA

A kurkuma és fő hatóanyaga a kurkumin számos klinikai vizsgálatban volt hatásos kopásos ízületi gyulladás (oszteoartritisz) esetében.

A kurkuma csökkentette a fájdalmat és javította az ízület hajlíthatóságát 2-3 hónapos kezelés után egy olaszországi vizsgálatban. A betegek a kezelés végére csökkenthették a korábban felírt nem szteroid fájdalomcsillapítók napi adagját (Belcaro 1. és 2.).

Egy másik indiai vizsgálatban a hat héten keresztül szedett kurkuma szintén placebóval (hatóanyag nélküli készítménnyel) összehasonlítva javította az ízületek funkcionalitását és csökkentette a fájdalmat (Madhu)

Egy japánban végzett klinikai kutatásban térdfájdalommal kezelt betegeken vizsgálták a kurkuma hatását. Nyolc hét elteltével értékelték a hatást, mely szerint jelentősen csökkent a térdfájdalom. A korábban fájdalomcsillapítót szedő betegek több mint fele a vizsgálat végére már nem kért fájdalomcsillapítót (Nakagawa).

Iránban is végeztek klinikai vizsgálatot a kurkumával. A vizsgált készítmény hat hét elteltével csökkentette a fájdalmat, az ízületi merevséget és egyéb ízületi gyulladással kapcsolatos tüneteket. A betegek 60%-kal kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek a vizsgálat végén (Hashemzedeh).

Egy belga kutatásban kopásos térdízületi gyulladásos betegeket kezeltek kurkuma készítménnyel, amelyben betegek fájdalma 90 nap elteltével jelentősen csökkent (Henrotin).

Egy thaiföldi kutatásban 500 mg kurkuma készítmény napi 3-4 alkalommal történő szedése 4-6 héten keresztül összehasonlítható volt 400 mg ibuprofén fájdalomcsillapító napi 2-3 alkalommal történő szedésével a térdfájdalom csökkentésének terén (Kuptniratsaikul).

A kurkumát eredményesen alkalmazták reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) esetén is:

Egy Indiában végzett kutatásban a kurkumakezelés hatására 90 nap elteltével jelentősen javultak a betegek tünetei a fájdalom, a reggeli merevség, a járási idő és az ízületi duzzanat tekintetében is (Amalraj).

Egy másik iráni kutatásban a kurkumakészítmény napi kétszeri szedésével jobb eredményeket értek el, mint diklofenák-nátrium napi kétszeri adagolásával (Javadi). 

A SZÍV ÉS ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSA

A magas koleszterinszint lassan, évek alatt károsítja érrendszerünket: sokáig nem okoz panaszokat, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idézhet elő az arra hajlamos emberek érfalán. A magas koleszterinszint hosszú távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

Naponta háromszor 1 g kurkumapor fogyasztása (étkezéssel együtt) 12 hét elteltével csökkentette a triglicerid, az összkoleszterin és az LDL-koleszterinszintjét abban az iráni vizsgálatban, amelyben 92 zsírmájbetegségben szenvedő beteg vett részt. Emellett csökkent a résztvevők testtömeg-indexe (BMI), valamint a hasuk körfogata, továbbá emelkedett a vérükben a "jó" koleszterin (HDL) szintje is (Ghaffari).

A kurkumával kapcsolatban emellett legalább 20 olyan klinikai vizsgálatot végeztek, amelyben a vérzsír és vérkoleszterin szintjére gyakorolt hatását vizsgálták. Ezeket a vizsgálatokat többször, több módon is összevetették egymással, hogy az összesített adatokból juthassanak a kutatók biztos megállapításra. Az összegző tanulmányok alapján a kurkuma jelentősen csökkenti a vérzsírszintet, emellett növeli a "jó koleszterinnek" is nevezett HDL-koleszterin szintjét. Az LDL-koleszterin szintjét kisebb mértékben képes csökkenti. A kutatások alapján az vérzsír és koleszterin értékek annál tovább javulnak, minél több időn keresztül használja valaki a kurkumát erre a célra (QinSimental-Mendía).

A magas koleszterin- és vérzsírszint jellemzően nem önmagában, hanem más tünetekkel együtt (elhízás, magas vércukorszint, magas vérnyomás) jelentkezik. Ezeket a tüneteket együttesen metabolikus szindrómának nevezzük, amely az anyagcsere kóros megváltozását jelenti.

Egy thaiföldi kutatásban azt vizsgálták, hogy mi történik azokkal a megemelkedett vércukorszinttel rendelkező (prediabéteszes) emberekkel, akik kurkumakészítményt fogyasztanak. A vizsgált személyeket, összesen 240 főt, két csoportba osztották, egyik felük a kurkumakészítményt kapta, a másik felük pedig hatóanyag nélküli készítményt (placebót). A kilenc hónapos vizsgálat végén a placebót kapó személyek 16 százalékánál alakult ki cukorbetegség, míg a kurkumát kapóknál senki nem lett cukorbeteg. A vérvizsgálati eredményekből az is kiderült, hogy a kurkumát kapó személyek valamennyi vizsgált eredménye kedvezőbben alakult. Az hasnyálmirigyük béta sejtjei (amelyek az inzulint termelik) szintén sokkal jobb állapotban voltak a vizsgálat végén (Chuengsamarn).

A kurkuma vércukorszintet csökkentő hatását további kutatások is igazolták. Ezek alátámasztották, hogy hatása nem csupán rövidtávú, hanem a HbA1c szintjét is csökkenti. A HbA1c egy vércukorszintet jellemző paraméter, diabéteszes páciensek vércukor értékeinek monitorozására használják. Segítségével ítélhető meg a vérvétel előtti 6-10 hét vércukor értékének az átlaga (HondaPatel).

A kurkuma elhízásra gyakorolt hatását is több (legalább 11) vizsgálatban kutatták. Ezekről szintén készült egy összegző tanulmány, amelyben a kutatók megállapították, hogy a kurkuma legalább 8 hétig történő fogyasztása elhízott embereknél valóban csökkenti a testsúlyt (Mousavi). 

EMÉSZTÉSJAVÍTÓ, ÉTKEZÉS UTÁN JÓ KÖZÉRZETET TÁMOGATÓ HATÁSA

A kurkumát évezredek óta használják fűszerként az emésztés javítására. A tapasztalati megfigyeléseket a következő tudományos vizsgálatok is alátámasztják:

Eredményesen használták a kurkumát funcionális diszpepszia kezelésében, amelynek jellemző tünetei a kellemetlen teltségérzés étkezés után, korai teltségérzet, közvetlenül a bordák alatt jelentkező égő fájdalom, fájdalom a felhasban. A thaiföldi kutatásban hét napon keresztül 500 mg kurkumát fogyasztottak napi négy alkalommal a diszpepsziás betegek. A vizsgálat végén a tüneteik 64 százalékkal csökkentek azokkal szemben, akik hatóanyag nélküli készítményt (placebót) kaptak (Thamlikitkul).

Egy másik olaszországi kutatásban a kurkuma hatását édesköménnyel együtt vizsgálták 121 enyhe és közepesen erős irritábilisbél-szindrómában szenvedő betegen. Az egy hónapig tartó vizsgálat végén a kurkumakészítményt kapó betegek hasi fájdalma, puffadásának mértéke és életminősége 24%-kal javult a placebóhoz képest (Portincasa).

A kurkuma hatását vizsgálták vastagbél-fekéllyel küzdő betegeken is. Az izraeli kutatásban a betegeket két csoportra osztották, az egyik felük kizárólag meszalazin hatóanyag-tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszert kapott, amelyet általánosan használnak a betegség kezelésében, a másik csoport pedig emellett kurkumakészítményt is. A betegek tünetei 65 százalékkal mérséklődtek ez utóbbi, kurkumát is szedő csoportban, míg a másik csoportnál csak 13 százalékban mértek javulást. A szubjektív eredményeket endoszkópos vizsgálattal is alátámasztották a kutatók, a kurkumát szedő betegek jelentős részénél a fekély nagymértékben visszahúzódott a kezdeti állapothoz képest (Lang).

Egy előzetes klinikai kutatás azt mutatja, hogy a kísérletben résztvevő 207 irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő felnőtteknél egy standardizált kurkuma kivonat napi 72-144 mg-os szedése 8 héten keresztül körülbelül 40-60%-kal csökkentette az IBS tüneteit a kiindulási értékhez képest (Bundy).

Emberi és állatkísérletekben a kurkuma, illetve izolált összetevői fokozták a bélmozgást (ShimouchiKumar). Állatkísérletekben a kurkumin javította az emésztőenzimek aktivitását, illetve csökkentette a gyomor-bélrendszeri fekélyek előfordulását, és növelte a bélfal nyálkahártyájának vastagságát (SivalingamMahattanadul). Ezen kívül további állatkísérletek arra is utalnak, hogy a kurkuma és fő összetevője a kurkumin csökkenti a gyulladásos vastagbélgyulladást (UkilZhang). 

A MÁJ EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉT ÉS AZ EGÉSZSÉGES EPEÜRÜLÉST TÁMOGATÓ HATÁSA

A kurkumát hagyományosan a máj egészségének támogatására használják. Számos kutatás igazolta, hogy a kurkuma adagolása csökkentette a mesterségesen indukált májkárosodást (Park, SoniReyes-GordilloVizzutti, El Agamy).

A kurkuma (kurkumin) rendszeres fogyasztása csökkenti a nem alkoholizmus okozta zsírmáj betegség súlyosságát. Több kutatás is alátámasztotta igazolta, hogy a zsírmáj betegség súlyossága 75-79%-kal mérséklődött, szemben a placebókezelés 5-28 százalékos eredményével. A kurkumin emellett akár teljesen lecsökkentette a májban a zsírlerakódást, szemben a placebóval, ahol ennek mértéke 18-26 százalék volt (RahmaniPanahiGoodarzi).

A kurkuma fokozza az epekiválasztást és összehúzódásra készteti az epehólyagot. Fokozott epetermelés hatására javul a zsíros ételek emésztése és csökkennek az emésztőrendszeri panaszok (puffadás, kellemetlent teltségérzet stb.). A kísérletek szerint a kurkuma már kis mennyiségben is kifejti ezt a hatást, a nagyobb adagok nem növelték jelentősen az epehólyag összehúzódását (Rasyd). 

AZ IDEGRENDSZER EGÉSZSÉGÉT ÉS A LELKI EGYENSÚLY MEGŐRZÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA

A kurkuma korral összefüggő szellemi hanyatlásra gyakorolt hatását három klinikai kutatásban is vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin mérsékelten javítja a szellemi képességeket idős korban. Az egyik ilyen kutatásban 18 hónap után jobb volt a hosszú távú memóriája és figyelme azoknak a középkorú vagy idősebb résztvevőknek, akik demenciában még nem szenvedtek, de esetleg már enyhe szellemi képességbeli csökkenést tapasztaltak (SmallZhu).

Több klinikai vizsgálat együttes értékelése alapján a kurkumin javította a depresszióban szenvedő betegek állapotát (Al-Karawi, Yu JJ.).

A Biológiai Pszichiátriai Társaságok Világszövetsége (WFSBP) a kurkumát napi 500-1000 mg-os adagolás mellett a depresszió enyhe és közepesen súlyos tüneteinek enyhítésére javasolja (Sarris). 

ALLERGÉNEKKEL SZEMBENI ELLENÁLLÁS TÁMOGATÁSA

A kurkuma antiallergén hatását klinikai vizsgálatban is igazolták. A kurkuminnal végzett kínai kutatásban 241 szénanáthában (allegiás rhinitisben) szenvedő beteg vett részt. A betegeket ez esetben is két csoportra osztották, az egyik felük hatóanyag nélküli készítményt, míg a másik csoport kurkumin tartalmú készítményt kapott. A placebóval szemben a kurkumin képes volt a szénanátha tüneteit (orrdugulás, tüsszögés stb.) csökkenteni. Emellett számos szénanáthára jellemző, vérből kimutatható gyulladásserkentő anyag képződését is gátolta (Wu). 

A BŐR EGÉSZSÉGÉNEK FENNTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a kurkuma felhasználható számos bőrgyógyászati betegség kezelésére. Ezt 18 vizsgálatot összefogó átfogó tanulmány alapján a kurkuma és a benne található kurkumin többek között az akne, az atópiás dermatitis, az arc öregedése, a viszketés és a pikkelysömör kezelésében is ígéretes eredményeket hozott. A tanulmányok közül kilencben szájon át fogyasztották a kurkumát, hétben pedig bőrön alkalmazták, míg egyben egyszerre mindkettő módon használták. Tíz vizsgálatban statisztikailag jelentős javulást mutatott ki a bőrbetegség javulásában a kontrollcsoportokhoz képest (Vaughn). 

A TÜDŐ ÉS FELSŐ LÉGUTAK EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSA

A kurkuma számos összetevője rendelkezik antioxidáns hatással, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben keletkező szabadgyököket (AraujoAntony). A kurkumin bizonyítottan növeli a glutation, a szuperoxid-diszmutáz és más antioxidáns enzimek szintjét a szervezetben. A kurkuma rendszeres fogyasztása növeli a vérplazmában lévő E-vitamin mennyiségét (Baum).

A kurkuma és kivonatai preventív hatását különböző légúti betegségek kísérleti állatmodelljeiben mutatták ki antioxidáns, immunmoduláló és gyulladásgátló mechanizmusokon keresztül. Klinikai vizsgálatok során bizonyos tüdőbetegségek megelőzését is mutatta (Ak-Karawi).

TOVÁBBI KUTATÁS

Egy előzetes klinikai kutatás PMS (premenstruációs) tünetekkel rendelkező betegek esetén azt mutatja, hogy a kurkumin napi kétszer 100 mg-os szedése, a menstruáció előtt 7 nappal kezdődően és a menstruáció után 3 napig folytatva, javítja a fizikai, viselkedési és hangulati panaszokat a placebóhoz képest (Khayat).

MIÉRT JOBB A TELJES ÉRTÉKŰ KURKUMAPOR, MINT KURKUMIN ÉS EGYÉB KURKUMAKIVONATOK?

Bár a kurkuma elsősorban az emésztésünket befolyásolja kedvezően az emésztőenzimek termelődésének serkentésével, az epekiválasztás fokozásával és a kedvező bélflóra kialakításával, ezen kívül számos kedvező egészségügyi hatása van. 

A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin (a szárított gyökér 3-5%-nyit tartalmaz belőle), emellett más hasonló szerkezetű anyagokat, úgynevezett kurkuminoidokat is tartalmaz. Ezeken kívül 6 százaléknyi illóolaj is található a gyökérben, amely több tucat illó anyag keveréke, és amely számos élettanilag jelentős hatású elemet tartalmaz. Összességében a kurkumából eddig több mint 300 biológiailag aktív összetevőt mutattak ki.

Azok a kutatások, amelyek a kurkuma és a kurkumin hatását egyszerre vizsgálták, kivétel nélkül arra a következtetésre jutottak, hogy a kurkuma a maga teljességében hatásosabb, mint a belőle kivont kurkumin. A Texasi Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontjának kutatói például kimutatták, hogy a kurkuma fogyasztása sokkal jobban akadályozza a vastagbél rákos sejtjeinek növekedését, mint a belőle kivont kurkumin (Kim). A kutatást azért indították el, mert azokban az országokban, ahol jelentős mennyiségű kurkumát fogyasztanak az emberek, sokkal kisebb arányban alakul ki vastagbéldaganat.

Ugyanez a vizsgálat más daganatos sejttenyészeteken is vizsgálata a kurkuma és a kurkumin hatását. Az eredmény minden esetben ugyanaz volt, a kurkuma hatásosabb volt, mint a belőle kivont kurkumin. Ez természetesen nem azt jelenti a kurkuma daganatos betegségek gyógyítására vagy megelőzésére alkalmas, hanem azt, hogy a kedvező élettani hatása nem vezethető vissza mindössze egyetlen benne található anyagra.

Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyire lesz hatásos egy olyan kurkuma kivonat, amelyből a fő hatóanyagának tekintett kurkumint teljesen eltávolították. Az eredmény magáért beszél: a kivonat legalább olyan hatásos, ha nem hatásosabb volt az elváltozások gátlásában és a gyulladáscsökkentésben mint kurkumint is tartalmazó kivonat (Aggarwal). Az eredmények annak tükrében egyáltalán nem meglepők, hogy a kurkuma számos összetevőjének gyulladáscsökkentő hatását külön-külön is igazolták már a kutatások.

A kurkumát azért is érdemes a maga teljességében (és nem kivonatként) egészségügyi célokra használni, mivel a fő hatóanyagának tekintett kurkumint gyakran szintetikus úton állítják elő (Zetterström).

A kurkumin nagyon rosszul szívódik fel a bélrendszerből. Bár sok gyártó azt hirdeti, hogy a kurkuminnak fel kell szívódnia ahhoz a véráramba, hogy kifejtse hatását, ezt az állítást eddig semmilyen meggyőző tudományos vizsgálat nem támasztotta alá. Azt viszont tudjuk, hogy a kurkumát az elmúlt évezredekben anélkül is eredményesen használta az emberiség, hogy túl sok kurkumin szívódott volna fel belőle a véráramba. 

A kurkuma sok más gyógynövényhez hasonlóan elsősorban a bélrendszerben fejti előnyös élettani hatásait: az epekiválasztás fokozásával javítja az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet, antibakteriális hatása miatt kedvező bélflórát alakít ki, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyagaival együtt lelohasztja a bélben és ezen keresztül a szervezet többi részében lévő gyulladásokat, hatva az ízületekre is. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy bár laboratóriumi környezetben számos esetben gátolta a kóros folyamatokat, éles helyzetben, tehát klinikai vizsgálatokban csak a vastagbél elváltozásainál volt hatása, tehát ott, ahol nem volt szükség a kurkumin felszívódására (Sharma).

KURKUMA A NÉPGYÓGYÁSZATBAN

A kurkuma gyökerét említett alkalmazási területeken túl a népgyógyászatban menopauzás tünetek, menstruáció előtti tünetegyüttes, fejfájás, stressz, hörghurut, megfázás, légúti fertőzések, asztma, sárgaság, viszketés, cukorbetegség esetén is használják.

Papp János

fitoterapeuta, gyógynövény-alkalmazási szakmérnök


Termékajánló:

KURKUMA - 60 db étrend-kiegészítő gyógynövénykapszula

#917.hu